Enrolment options
Tervetuloa Sujuvia siirtymiä yhdessä rakentaen! (2-8 op) -koulutusohjelmaan!
Tässä koulutusohjelmassa Te eri kasvatus- ja opetusasteilla toimivat opettajat saatte uusia tietoja ja taitoja lapsen oppimispolun siirtymävaiheissa toimimiseksi. Lisäksi koulutuksessa perehdytään tutkimustietoon perustuviin, dialogisiin yhteistyön menetelmiin sekä harjoitellaan niiden käyttöönottoa muiden kasvatus- ja opetusasteiden opettajien, ammattilaisten ja lasten huoltajien kanssa työskenneltäessä. Koulutuksessa harjoitellaan myös tunnistamaan omaan asemaan liittyviä toimijuuden ehtoja, sekä kehittämään kestäviä yhteistyötaitoja lapsen siirtymään liittyvien kanssatoimijoiden välisessä vuorovaikutuksessa erilaisia tietoaukkoja, ristiriitoja ja konflikteja ennalta ehkäisten.
Koulutukseen kuuluu neljä valinnaista, 2 opintopisteen laajuista koulutusosiota, kukin 2 opintopistettä laajuudeltaan. Koulutusohjelmassa käsiteltävät teoreettiset sisällöt siirtyvät koulutusosioihin kiinnittyvien käytännön harjoitusten myötä konkreettisesti osaksi toimintaanne kasvatus- ja opetusalan kentällä - sekä lasten, että muiden aikuisten ja kollegojen kanssa toimiessanne. Ryhmämme keskinäisen vuoropuhelun vahvistamiseksi ja erilaisten näkökulmien rikastuttamiseksi koulutusosioissa tehtävät käytännön harjoitukset puretaan kouluttajan tai kouluttajien johdolla yhteisissä koulutuspäivissämme.
Koulutuksiin sisältyy asiantuntija-alustuksia, tutkimustietoon perehtymistä, ryhmäkeskusteluja sekä prosessimaisia ja toiminnallisia harjoitteita. Koulutusohjelma alkaa syksyllä 2023 ja päättyy keväällä 2024.
Koulutusohjelmaan kuuluvat koulutusosiot ja aikataulu
- Koulutusjärjestelmä- ja opetussuunnitelmatuntemus lapsen siirtymissä (2 op), 28.9.-2.11.2023,
- Konsultatiivinen yhteistyö tiedonsiirron ja lapsituntemuksen kehittämisessä (2 op), 15.11.2023-14.3.2024,
- Psykologisesti turvallinen yhteistyö (2 op) 29.2.-28.3.2024, sekä
- Työskentely ristiriitatilanteissa ja tiedottomuuden äärellä (2 op), 11.4.-7.5.2024.
Koulutusosioiden tarkemmat tiedot, keskeiset sisällöt sekä koulutuspäivien ajankohdat löydät kurssialustan sivusta tai tämän osion alta avautuvista välilehdistä.
Koulutuksen toteutustavat
Koulutusohjelmaan kuuluvat koulutusosiot sisältävät
- luentoja,
- asiantuntija-alustuksia,
- pienryhmätyöskentelyjä sekä
- koulutusosiokohtaisia kehittämis- ja välitehtäviä.
Kunkin koulutuspäivän yleisistä osuuksista tehdään luentotallenne. Pienryhmätyöskentelyjä tai mahdollisesti omakohtaisia kokemuksia käsitteleviä keskusteluja ja tehtävien purkutilanteita ei taltioida jokaisen osallistujan henkilötietojen suojaamiseksi.
Koulutuksessa laadittavat tehtävät ovat luonteeltaan sekä erilaisia reflektointi- ja pohdintatehtäviä, että erityisesti siirtymävaiheisiin liittyvän moniammatillisen yhteistyön kehittämistehtäviä ja ristiriitatilanteisiin kytkeytyviä sovittelun harjoituksia. Asiantuntevat kouluttajamme ohjeistavat aina koulutusosiokohtaiset tehtävät perusteellisesti. Mahdollisten epäselvyyksien tapauksessa tarkentavien kysymysten esittäminen suoraan kouluttajalle taikka ryhmän tutorille Lotalle (ks. jäljempänä) on ehdottoman kannustettavaa.
Tehtävien palautus
Tehtävät tulee palauttaa ko. koulutusosion omaan palautuslaatikkoon. Jos osioon kuuluu useampi kuin yksi tehtävä, voit palauttaa tehtävät yhtenä Word- tai PDF -tiedostona. Muista tällöin numeroida ja otsikoida tehtävät huolellisesti. Palautathan kaikki tehtävät omiin palautuskansioihinsa aina koulutusosion infossa esitetyn deadlinen mukaisesti.
Viestintä ja kommunikointi
Koulutuksessa käytämme viestintään sekä Open Moodle -kurssialustamme yhteistä keskustelualuetta, että sähköpostia. Saatte tiedon Open Moodlen -keskustelualueelle tulevista uusista viesteistä sähköpostilla, mutta varmuuden vuoksi oleelliset tiedot, kuten kutsukirjeet, muistutukset lähestyvistä koulutuspäivistä, tehtävien palautusten lähestyvistä deadlineistä sekä kouluttajien terveisistä välitetään myös erikseen sähköpostilla.
Olettehan myös itse aktiivisia ottamaan Open Moodlen keskustelualuetta haltuunne ja esittämään kysymyksiä niin kouluttajille kuin koulutuksenjärjestäjällekin! Kysymyksesi saattaa pyöriä myös jonkun toisen opiskelijan mielessä, jolloin kootut vastaukset hyödyttävät meitä kaikkia yhteisesti.
Ohjaus ja tutorointi
Voit mieluusti olla yhteydessä koulutuksen järjestäjään koko koulutusohjelman suoritusajan - autan mielelläni Sinua kurssiin kuuluvien tehtävien ja harjoitusten työstämisessä parhaan osaamiseni mukaan!
Ryhmän tutorina ja yhteyshenkilönä toimii suunnittelija Lotta Saariluoma. Voit olla Lottaan yhteydessä puhelimitse (p. 040 5122 270) tai sähköpostitse (lotta.saariluoma@ulapland.fi).